Trendovi za 2019. godinu

U ovom blog postu donosimo dio iz opsežnog pregleda trendova za oglašavanje u 2019. godini, onako kako ih vide analitičari iz Trend Huntera.

Fan Funded Influencer – Kreativci koji stvaraju sadržaj podržani su od strane svojih kolega i fanova, radije nego od strane brandova.

Implikacije – Do ove točke, formula uspješnog influencer marketinga je bila prilično urezana u kamen: osoba postaje influencer/ica stvaranjem zanimljivog sadržaja, dobivanjem partnerstva s robnom markom i unovčenjem sadržaja kao ambasador/ica. Ovaj je model preokrenut je s razvitkom platformama za financiranje na  peer-to-peer bazi, koje omogućuju fanovima izravno slanje novca autorima sadržaja. Prebacivanje na ovaj model govori o istinskoj namjeni društvenih medija, stavljajući veći fokus na stvarno zabavne sadržaje, a ne na sami utjecaja ili treću stranu.

Branded commentary – Brandovi daju izjave ili komentare o društvenim pitanjima kako bi se javno izjasnili.

Implikacije – Brandovi više ne pristaju biti promatračima te stvaraju poteze prema odvažnijim taktikama marketinga, koje potiču teme koje su često osjetljive ili političke prirode. U potrazi za povezivanjem s potrošačima, brandovi sudjeluju u razgovorima oko stvari poput rodnih stereotipa i stanja političkog okruženja kako bi jasno pokazali svoj stav o društvenim pitanjima. Ti primjeri govore o uspostavi direktnih taktika marketinga, kao i činjenici da su brandovi spremni preuzeti više rizika kada je u pitanju stvaranje autentičnih veza sa svojim potrošačima.

Voice Campaining – Pametni kućni sustavi postaju marketinški alati sami po sebi.

Implikacije – Kako proizvodi koji se aktiviraju glasom sve više postaju standard u sjevernoameričkim domovima, brandovi su počeli uočavati prilike za izravno oglašavanje u samim domovima. Ovaj pomak dolazi jer se povjerenje potrošača u ove tehnologije diže, što omogućava da brandovi sada mogu ući sve osobnije potrošačke prostore na način koji ne negira povjerenje između branda i potrošača.

Niche Media – Medijske platforme usredotočuju se na uske interese kako bi privukle određene potrošače.

Implikacije – Pristupajući  sadržaju sa specijaliziranog aspekta , medijske platforme poput podcasta i online emisija usmjeravaju se na specifične interese i zanimljivosti za povezivanje s grupama potrošača. Od platformi koje naglašavaju modu do onih koje se usredotočuju na kultne holivudske filmove, ti primjeri ne samo da pokazuju porast u kuriranom sadržaju, već i porast sadržaja generiranog od korisnika, gdje potrošači žele doprijeti do drugih koji se na sličan način mogu poistovjetiti s takvim uskim interesima.

Koji od ovih trendova mislite da će zaživjeti i u našim prostorima?

 

Lajkaš? Šeraj!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Close Menu