Potencijal Snapchata u promociji brenda

Snapchat je app preko kojeg šaljete snapove, odnosno isječke iz svog života

Po internetu se u posljednje vrijeme sve češće spominje Snapchat. Šira publika, pa čak i strukovna, često ne zna o čemu se točno radi ili smatra kako ga koriste samo tinejdžeri. Ali, mnogi su tako govorili i za druge društvene mreže prije Snapchata.

Slijedi kratko pojašnjenje što je uopće Snapchat i zašto je dosegao popularnost unatoč činjenici da je veliki broj društvenih mreža već postojao 2013., kad se ovaj app pojavio: Snapchat je app preko kojeg šaljete snapove, odnosno isječke iz svog života. To može biti u obliku poruke, videa ili slike. Sad se možda već pitate koja je uopće onda razlika od aplikacije kao što je Whatsapp. Stvar je u tome što je Snapchat live aplikacija, odnosno sve što šaljete, šaljete na licu mjesta. Nema slanja selfija koji je napravljen iz pedesetog pokušaja ili filtiranih fotki s putovanja. Ono što se upravo događa je ono što se i šalje. Ne smijem preskočiti jednu zanimljivu sitnicu, zbog koje Snapchat često povezuju sa slanjem eksplicitnih slika. Do toga je došlo zato što je aplikacija namještena tako da se svaki poslani snap samo uništi nakon što je pogledan. Ovo je komponenta Snapchata, slična privatnim messangerima, koja za brandove nije bitna.

Snapchat i brendovi

S obzirom da se mogu postaviti otvoreni profili koje svatko može pratiti, veliki broj brandova je to iskoristio i napravio svoj Snapchat. Za brendove je ipak važnija jedna druga komponenta ove aplikacije, a to je Story. Story je opcija koja omogućuje da napravljeni snap ne šalješ samo određenim ljudima već staviš u svoju dnevnu priču, tako da bude dostupan svim tvojim pratiteljima tokom 24 sata. To znači da brendovi preko Storyja mogu komunicirati sa svojim pratiteljima live fotografijima ili krakim videima koji daju puno osobniji dojam nego Facebook i Instagram komunikacija i preko kojih mogu ispričati priču, predstaviti zaposlene, najaviti novosti, pa i odraditi kampanju. Nedavna promjena na Snapchatu je da se sad Story “vrte” jedan za drugim. Dakle, ako osoba inače gleda Story svojih prijatelja, Snapchat će je automatski prebaciti s jednog Storyja na drugi. Naravno, može ih se preskočiti, ali ipak se prikaže prvih nekoliko sekundi. Zato je bitno da ono što je prikazano u prvih nekoliko sekundi bude primamljivo, zanimljivo i napravljeno tako da privuče osobu da pogleda cijeli Story.

Teen Vogue i Amandla Stenberg

Na početku godine je zvijezda Igara Gladi, Amandla Stenberg, pričala o osnaživanju crnih žena te se autala kao biseksualna. To se dogodilo upravo na Snapchatu Teen Vougea. Amandla je javnosti poznata po svojoj prepirci s Kylie Jenner na Instagramu oko aproprijacije crnačkog načina nošenja pletenica, te je stoga u tom trenutku bila logičan izbor za promociju časopisa usmjerenog prema tinejdžericama. Iako dosta nezgodan slučaj za biti prepoznat, Amandla se s Teen Vougom udružila te jedan dan preuzela njihov Snapchat i postala za njih. Metoda je poznatija kao Influencer Takeover i često se koristi u promociji branda, odnosno njihovih društvenih mreža.

Audi i SuperBowl XLVIII

Proizvođač automobila Audi iznio je pobjedu na Super Bowlu 2014. godine nakon udruživanja sa satiričnim portalom The Onion. Ta kampanja je napravljena s ciljem da se Audi poveže s milenijalcima na Snapchatu. Dijelili su stock-slike s šaljivim naslovima o tipičnim situacijama koje se odvijaju u kućama gledatelja SuperBowla dok je igra napredovala. Iako je kampanja bila jako jednostavna – preuzimanje principa rada The Onion, ipak su generirali 100+k pogleda i preko 37 milijuna utisaka na društvenim medijima.

Ovo su samo neki od primjera uspješnih kampanja koje su brandovi vodili za povećanje prisutnosti na društvenim mrežama, specifično na Snapchatu. Sad nam preostaje čekanje da vidimo hoćemo li takve kreativne kampanje uskoro vidjeti i na području naše regije, pogotovo od brandova čija je ciljana publika tinejdžeri i milenijalci.

Lajkaš? Šeraj!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Close Menu